Θέσεις και Δεσμεύσεις

Untitled

       Υπάρχουν λύσεις

       Να μην χάσουμε την ελπίδα

      Το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο
TOTE

- Είχα έγκαιρα μιλήσει…με θάρρος, γιατί είχα αγωνία για την οικονομία

- Είχα επισημάνει τα προβλήματα….στους αδρανούντες υπουργούς με συγκεκριμένες θέσεις

- Είχα προτείνει λύσεις….με τις οποίες συμφώνησαν χωρίς να τις υλοποιήσουν

 

ΤΩΡΑ                                                                                                                          

- Αυτές οι λύσεις  είναι οι δεσμεύσεις μου απέναντι σας

 

Φίλοι και φίλες,

Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας διέρχεται μια πολύ δύσκολη φάση της ιστορίας της. Βυθισμένη σε βαθειά οικονομική κρίση και ταυτόχρονα σε κρίση αξιών και θεσμών που δοκιμάζει την κοινωνία.

Τους νέους μας, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες.

Η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της είναι το πιο επείγον πρόβλημα. Για την οικονομική κρίση μιλήσαμε έγκαιρα.

Προειδοποιήσαμε. Φαινόταν σε ένα έμπειρο παρατηρητή ότι μπαίνουμε σε ένα τούνελ και ότι η έξοδος από αυτό απαιτούσε άμεσες λύσεις, ορθή αντιμετώπιση. Δυστυχώς αδράνησαν….

Θεωρώ υποχρέωση μου να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω άρθρα μου και τις απόψεις που έγκαιρα απεύθυνα από τα ΜΜΕ προς κάθε κατεύθυνση.

Οι τότε θέσείς μου είναι τώρα δεσμεύσεις μου. Θα ενεργοποιηθούν εάν με τιμήσετε με την ψήφο σας και την πολιτική εντολή σας.

 

Σας ευχαριστώ,

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

 

«Στον χρηματοοικονομικό τομέα, η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήτρων, προκειμένου να αποτελέσει τουλάχιστον περιφερειακό πόλο μεγάλης ανάπτυξης και έλξης κεφαλαίων και να αναδειχθεί επιτέλους στην πράξη σε πραγματικό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο στο χώρο της Βαλκανικής αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά από συνάντηση του Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ στις 7/9/2005 ο Υπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων

«4) Η σύσταση ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη της Ελλάδας ως  διεθνούς χρηματοπιστωτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Κύριος στόχος της ομάδας εργασίας θα είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη και επέκταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.»

«Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς δεν είμαι ευχαριστημένος από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα εσείς έχετε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ανάπτυξη χρηματοοικονομική δεν την έχετε. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν φροντίζει καθόλου το να γίνει η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.
Εμείς κάναμε προτάσεις, συστήθηκε μία Επιτροπή, πήγαμε μία φορά, υπήρξαν δύο – τρία μέτρα αποσπασματικά, δεν υπήρξε μία γενική πολιτική(…)Να μας πείτε, υπάρχει κάποιος που ασχολείται με χρηματοοικονομική ανάπτυξη και πόσες ώρες την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο, δίνει για το θέμα αυτό;
Λέμε εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας από ό,τι έχω καταλάβει, είναι να πάμε, να φτιάξουμε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Εξωστρέφεια είναι όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνει το Λονδίνο, που φέρνει τις επιχειρήσεις, τις δουλειές μέσα στην Αγγλία και από την Αγγλία πάνε εκτός Αγγλίας.

Χρειάζεται βέβαια κάποια γνώση, κάποια ενασχόληση, κάποιος να ασχοληθεί. Δεν χρειάζεται κόστος, δεν χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, δεν χρειαζόμαστε έξοδα. Με λίγα μέτρα, όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν.»

 «Και θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007 σας πληροφορώ και μπορείτε να το δείτε, υπάρχουν 2 δις έσοδα από αναπροσαρμογές. Τι θα πει: έσοδα; Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός του 2007, πόσο μάλλον του 2008, που εκεί το έλλειμμα θα είναι ακόμα χειρότερο. Δεν βγαίνει. Και θα δανειστούμε περισσότερο και περισσότερο και περισσότερο. Η Ελληνική οικονομία δεν μπαίνει σε αναπτυξιακό ρυθμό. Πουλάμε επιχειρήσεις και καλύπτουμε προσωρινά τα ελλείμματα. ... Και το Φ.Π.Α. θα αυξηθεί και άλλα χειρότερα πράγματα.»

«Το σχέδιο δεν διασφαλίζει με βεβαιότητα ότι η πρόσθετη ρευστότητα θα καταλήξει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στα αντίστοιχα σχέδια σε Βρετανία και Γαλλία, το κράτος υπαγορεύει με αυστηρότητα τους όρους χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται λοιπόν οι Τράπεζες την κρατική ενίσχυση; Αναμφίβολα ναι. Αλλά χρειάζεται και η πραγματική οικονομία σαφείς εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι η κρατική παρέμβαση θα δημιουργήσει δίκαια οφέλη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και αυτό εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο…»

«πρέπει να καταγράψουμε όλες αυτές τις δωρεές που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετέπειτα, διότι έχουν γίνει σκάνδαλα, διότι έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, με ποσά που πραγματικά καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις.

Δηλαδή, πρέπει να καταγράψουμε σε μία μαύρη λίστα, όλους αυτούς που έχουν χαρίσει λεφτά του δημοσίου αδικαιολόγητα. Γιατί αυτό άρχισε από το 1974 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.»

«Η κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει με ειλικρίνεια για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να αρχίσει έστω και τώρα μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης με αυστηρό έλεγχο και αξιολόγηση όλων των δημοσιών δαπανών. Η σύνταξη προϋπολογισμού από μηδενική βάση είναι πιο αναγκαία από ποτέ και θα ήταν σήμερα μια πραγματικά επαναστατική πράξη(…)Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να ανοίξουν ειλικρινή διάλογο με τις παραγωγικές δυνάμεις και τους εργαζομένους για μια Εθνική συμφωνία διάσωσης της παραγωγικής βάσης και αναπροσανατολισμού της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτικές υγιούς ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τις αρετές των Ελλήνων και την γεωγραφική τους θέση(…)»

«Βασικό … μέτρο εξόδου από την κρίση, που μακροπρόθεσμα δεν θα επηρρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά, παραμένει η υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Economist τον Μάιο του 2005, «ο στρατηγικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό, τουριστικό, ναυτιλιακό, τραπεζικό και εμπορικό κέντρο, εξαγγελία που δυστυχώς…δεν έχει υλοποιηθεί.»

«Ο υπουργός Οικονομίας, πέραν των τυπικών προσόντων, πρέπει να διαθέτει και εξουσία, ώστε να επιβάλλει τις απόψεις του για προϋπολογισμό μηδενικής βάσης και οικονομίες στα άλλα υπουργεία(…)Ο ίδιος ή έστω όλη η ομάδα του να έχει εμπειρία της αγοράς και πιστοποιημένη ει δυνατόν, επαγγελματική τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δηλαδή γνώσεις μακροοικονομικές, χρηματοοικονομικές, διεθνείς χρηματιστηριακές /τραπεζικές σε δάνεια, σε θέματα διαχείρισης διαθεσίμων, σε νομισματικά θέματα, σε θέματα αξιολόγησης επενδύσεων, νομικές και προπαντώς να έχει κέφι για δουλειά και να προσφέρει πολλές ώρες εργασίας. Οπωσδήποτε να ξέρει να ακούει και αξιολογεί προς το συμφέρον του λαού προτάσεις ανάπτυξης.»

«... η κοινή αντίληψη αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος υπονομεύει εξ αρχής κάθε εθνική προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη.»

«Το ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό: αν υπήρχε το Ειδικό Δικαστήριο που περιγράψαμε, θα μπορούσε με τόση ευκολία μια κυβέρνηση να «ξεχνά» την προεκλογική ρητορική, με βάση την οποία εκατομμύρια πολίτες το με την ψήφο τους; Μάλλον όχι…»

 

«Oι τεράστιες εισφορές που επιβαρύνουν τη μισθωτή εργασία στην Ελλάδα αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις, όταν σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι, κάθε φορά που βλέπουν ένα τεράστιο άνοιγμα ανάμεσα στις μεικτές αποδοχές τους και στα χρήματα που τελικά λαμβάνουν κάθε μήνα.»

«... όσο η Δημοκρατία μας παραμένει προδήλως σπάταλη, τόσο πιο δύσκολα θα πεισθούν οι πολίτες να αποδεχθούν νέες θυσίες, που αργά ή γρήγορα θα είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.»

«Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), πιστός στη δέσμευσή του να προασπίσει στην πράξη τα συμφέροντα των επενδυτών/ πελατών των μελών του και προκειμένου να βοηθήσει στη δικαίωση των επενδυτών/μετόχων του ΟΤΕ, υπέβαλλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της συμφωνίας ΟΤΕ -DEUTSCHE TELEKOM AG, επειδή δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.»\

«Είναι άσχημα διότι δυστυχώς, η δημοσιονομική πρόβλεψη είναι να φτάσουμε στο 12%. Οι αναλυτές μιλάνε για 12%. Και καταλαβαίνετε, όταν δεν μπορεί η Κυβέρνηση –η όποια Κυβέρνηση– να κλείσει τον προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε τι δεινά μπορούν να γίνουν από το επείγον του θέματος.» 

«Έχει σημασία να τοποθετηθούν στις θέσεις ευθύνης που άπτονται της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής πρόσωπα προερχόμενα από την πραγματική αγορά, με εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας της οικονομίας. Έτσι θα γίνει πράξη η διακήρυξη της επιλογής των αρίστων & όχι των αρεστών, υπέρ της προόδου της χώρας μας.»

«Είναι φανερό ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αρχίσει δημόσιος διάλογος για την αναμόρφωση του ισχύοντος συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, της διαφάνειας, της εξοικονόμησης δημόσιων πόρων σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία που θα διαρκέσει χρόνια, καθώς αποφυγής υπόπτων σχέσεων και εξαρτήσεων του πολιτικού συστήματος από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα(…)Ελπίδα όλων είναι ο διάλογος για το θέμα αυτό να ανοίξει γρήγορα, να είναι ουσιώδης και να καταλήξει σε μεταρρυθμίσεις σοβαρές και εφαρμόσιμες.»

«….Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμηση πόρων από την μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο προτού φθάσουμε να συζητήσουμε για τους μισθούς και τις συντάξεις. Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων θα είχε αμελητέο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε»

«…H προτεραιότητα του 2010 θα πρέπει να δοθεί στον περιορισμό των δαπανών(…) Θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στην ανάπτυξη τομέων, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν μέσω μιας απλής διαμόρφωσης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου χωρίς την απαίτηση πόρων, όπως οι πολιτικές προώθησης της Ελλάδας σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο(…)Επειδή το πρόβλημα της χώρας είναι οικονομικό και πολιτικό, πρέπει να παρθούν και μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς.»

«Το 2010 η πρόκληση για την οικονομία μας δεν είναι μόνο δημοσιονομική: πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία και να αρχίσουμε μια σοβαρή προσπάθεια ελέγχου του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε μια κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, με επικίνδυνες συνέπειες για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή(…)

«Όμως χρειάζονται και άλλα μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. ... Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δε συνδυαστούν και με άλλα αναπτυξιακά, θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση και μείωσης της κατανάλωσης. Την ύφεση την αναμένουν οι ξένοι επενδυτές και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι αισιόδοξοι για το Χ.Α., αφού εκτιμούν πως τα εταιρικά κέρδη θα πληγούν σημαντικά.»

«Η Κυβέρνηση οφείλει να ... περικόψει δραστικά τις δαπάνες ώστε να μειωθεί το χρέος. Οφείλει ωστόσο η κυβέρνηση τα μέτρα που λαμβάνει να είναι: α) δίκαια, β) εφαρμόσιμα και γ) αναπτυξιακά. Αν είναι αντιαναπτυξιακά, η ύφεση λόγω και των προηγούμενων μέτρων που έχουν ληφθεί, θα είναι ακόμα βαθύτερη «πριονίζοντας» τους στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. Αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν, τότε δεν θα αποδώσουν, ενώ αν είναι δίκαια, θα κάνουν τον κόσμο να αναζητήσει τρόπους για να τα αποφύγει. 

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν παρθούν μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναδιάρθρωσης του δημόσιου και κυρίως του ιδιωτικού τομέα, να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε ένα ενάμιση χρόνο θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα».

«Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος στα σκανδαλώδη «δώρα» που έγιναν στο παρελθόν, που σκοπό είχαν να μειώσουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των λίγων που διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια και «τρόπους επιρροής στις εκάστοτε κυβερνήσεις.»

«Υπάρχει λοιπόν πολιτική, αστική και ίσως ποινική ευθύνη με ονοματεπώνυμο για να επιστραφούν «τα κλεμμένα». Συνδικαλιστές και πολιτικοί ανέχτηκαν να επιβαρύνεται δυσμενώς το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων του ΙΚΑ»

Τα μέτρα λιτότητας θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα;

Όχι. Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Να πέσουν οι τιμές. Μια χώρα με υψηλή φορολογία σε επιχειρήσεις και προϊόντα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική»

Θα μειωθούν τα ελλείμματα, με την οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς;

Το χρέος θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να υποχωρεί. Η Ελλάδα έχει πλούτο και πρέπει να τον εκμεταλλευθεί για να πληρώσει τα χρέη της.

«Το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, καθώς και η επαναξιολόγηση των χρεώσεων των κρατικών υπηρεσιών υπέρ του αγρίως φορολογούμενου ανυποψίαστου πολίτη. Ένας χώρος δημοσιονομικών βελτιώσεων, με ποιοτικές ταυτόχρονα συνέπειες είναι η Δικαιοσύνη.»

«…Ούτε εσωτερική υποτίμηση κάνουμε, ούτε πέφτει το κόστος των υπηρεσιών, ούτε μέτρα ανάπτυξης βλέπω να παίρνουν, ούτε υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια να μαζευτούν ιδέες υπέρ της ανάπτυξης».

Απαιτούνται πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα μηδενικού κόστους, όπως η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, ο συμψηφισμός οφειλών, από και προς το Δημόσιο μέσω συστήματος ενιαίας εκκαθάρισης οφειλών, οι εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, η προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων ανά ασθενή, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και γενικά – επιτέλους- η ορθολογικοποίηση του νοσούντος κλάδου υγείας.»

«…Είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και θα συνεχίσουμε να ζούμε στην Ελλάδα με τα παιδιά μας, έχουμε κάθε λόγο να μας αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο η κυβέρνηση μας(….)και να συνδράμουμε ενεργά στην αναδιάρθρωση της Εθνικής μας οικονομίας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο ενεργό καθαρά ελληνικό μέρος.» 

«Έχει γίνει κατανοητό ότι η αύξηση των φόρων δεν φέρνει αναλογική αύξηση εσόδων. Θα έπρεπε όμως το οικονομικό επιτελείο να είχε αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εσόδων νωρίτερα, γιατί η υστέρηση ήταν βέβαιη.»

Καυτηρίασα τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη λόγω των μεγάλων εξόδων που έγιναν. Σχολίασα το μέγεθος του υπουργικού καθώς και το γεγονός ότι δεν επελέγη μία μόνο μετακίνηση στην συμπρωτεύουσα με αφορμή τη ΔΕΘ, αυτή του Πρωθυπουργού, ώστε να περαστεί μήνυμα συγκράτησης δαπανών από την κυβέρνηση.

«Σε μία δύσκολη περίοδο ο Πρωθυπουργός αντί να επαναπροσδιορίσει με τη στάση του το ρόλο της ΔΕΘ λόγω της οικονομικής συγκυρίας επιλέγει τη μαζική μεταφορά υπουργών, γραμματέων συμβούλων και άλλων επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.»

«Επιλέγοντας υποψηφίους που έχουν δείξει ότι θέλουν να βοηθήσουν, δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία στην κεντρική εξουσία για να επιτύχει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση»

Πριν ακόμα η Τρόικα εστιάσει στις δαπάνες και πριν ακόμα καταλάβει ότι οι φόροι έχουν γονατίσει τους πολίτες σε άρθρο μου με τίτλο “βρείτε τη σπατάλη και μειώστε τη” καυτηρίαζα τις δαπάνες των υπουργείων, τις προσλήψεις στην ΕΡΤ και παρότρυνα τους αρμόδιους να δουν κονδύλι-κονδύλι τις δαπάνες και να τις μειώσουν.

«Να σκεφτούμε όλους τους πολίτες, είτε αυτοί εργάζονται στον δημόσιο τομέα, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό(…) Είναι αστείο να θεωρούν κάποιοι ότι χωρίς περικοπή δαπανών θα μειώσουμε το έλλειμμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος κ.λπ. να χρηματοδοτεί τις υψηλές αμοιβές των "βολεμένων". Αν θέλουν να βρουν λύσεις, ας ρωτήσουν πετυχημένους στον τομέα τους που έχουν "ματώσει" για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές. Ας βγουν στο πεζοδρόμιο να ρωτήσουν πώς ζουν συνταξιούχοι με 500 ευρώ, πώς ζουν οι άνεργοι και πώς ζουν οι υπάλληλοι των 700 ευρώ.»

«Η λύση λοιπόν δεν έρχεται μόνο από ένα “κούρεμα” κατά 50%. ... θα ωφελήσει τη χώρα γιατί θα μειωθούν οι τόκοι που καταβάλει κάθε χρόνο το κράτος. Θα έχει βέβαια και αρνητικές επιπτώσεις που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν... Για να έχουν μέλλον οι Έλληνες πρέπει να υπάρξει συνολική και σφαιρική λύση από την Ευρώπη που να ικανοποιεί όλες τις πτυχές του θέματος. Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σχέδιο Μάρσαλ, ισχυρό, που θα μπορέσει να κινήσει ξανά τη μηχανή της ανάπτυξης.»

«Προσωπικά θεωρώ ότι το μέλλον της χώρας είναι οι υπηρεσίες, αφού δεν έχουμε βιομηχανία και πρώτες ύλες. Αυτές πρέπει να αξιοποιήσουμε, σε αυτές να στηριχθούμε   και αυτές να προωθήσουμε αν θέλουμε να δούμε ξανά θετικούς ρυθμούς  ανάπτυξης. Προτείνω την άμεση εφαρμογή του άρθρου 44 του νόμου για την παιδεία που ψήφισε η Βουλή. Το άρθρο προβλέπει διοργάνωση σπουδών σε ξένη γλώσσα. Ας αποδείξουν τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές έμπρακτα τις ικανότητες τους»

Να συμφωνήσουν στο οργανόγραμμα και στα ονόματα των υπουργείων που πρέπει να είναι ολιγότερα σε αριθμό. Αυτή πρέπει να είναι όμως μόνο η αρχή. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμφωνήσουν στον αριθμό των αστυνομικών που συνοδεύουν τους υπουργούς. Δεν μπορεί υπουργός να έχει 20 ή και 50 συμβούλους την ώρα που ήδη ο κρατικός μηχανισμός είναι υπεράριθμος.»

«Αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα, γιατί οι βουλευτές δεν ψηφίζουν νόμους ανάπτυξης ή μείωσης δαπανών, γιατί βουλευτές και δυστυχώς υπουργοί δεν έχουν έξυπνες και δημιουργικές ιδέες που να προσφέρουν στη χώρα προστιθέμενη αξία, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Επομένως δεν έχουν τεχνογνωσία και πείρα; Και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις σύγχρονες ανάγκες που επιβάλλει η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας»

«... Αυτοί οι χιλιάδες μέτοχοι έχασαν την περιουσία τους χωρίς να έχουν ευθύνες για όσα έκανε η διοίκηση ή για όσα δεν φρόντισε να κάνει η εποπτική αρχή εγκαίρως. Γιατί αν γνώριζε την κατάσταση θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα νωρίτερα. Αν δεν γνώριζε τότε μάλλον τίθεται θέμα επάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών. ...... Πως όμως σε μία ελεύθερη οικονομία παίρνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση των μετόχων για τον διαχωρισμό μίας εταιρείας; ...... ο επενδυτής (στη προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο με δανεικά της τρόικας) ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού θα είναι απαλλαγμένος από κάθε πρόβλημα της τράπεζας. Ποιος επενδυτής θα μπορούσε να αρνηθεί μία τέτοια επένδυση; Να αποκτήσει πεντακάθαρη τράπεζα, βάζοντας μερικά κεφάλαια; ..... Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει ξανά τον νόμο και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των μικρομετόχων

«Στα ελάχιστα θετικά δεν μπορεί κάποιος να μην συμπεριλάβει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών. Πρέπει να γίνει αυτή η μείωση προκειμένου να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και να επιβιώσουν. Θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη.»

« Μόνο έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες ανέργους να βρουν εργασία και στους συνταξιούχους μία καλύτερη σύνταξη. Πρέπει πρώτα να υποσχεθούν όλοι ότι θα δημιουργήσουν περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις, θα δώσουν τέλος στην αναξιοπιστία της χώρας, θα δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα και θα λάβουν μέτρα ανάπτυξης. Μοναδικός δρόμος αυτήν την περίοδο της ανέχειας, είναι η μετατροπή της χώρας σε χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας(…)Χωρίς ανάπτυξη κάθε υπόσχεση παροχών είναι ανεφάρμοστη.»

« προτείνω να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν Διοικητικός Καταλογισμός των ζημιών με το ισόποσο ποσό που ζημιώθηκε το Κράτος και δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπεύθυνου πολιτικού προσώπου.»