Καταναλώστε ελληνικά προϊόντα

Επειδή η ενημέρωση του Έλληνα πολίτη θα αναβαθμίσει και την πολιτική ζωή, αναφέρω τα παρακάτω γεγονότα:

Read More

Τελευταία Ευκαιρία

Στις 7 Μαΐου που οι κάλπες θα έχουν ανοίξει και ο λαός θα έχει επιλέξει τους 300 που θέλει να τον εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 4 χρόνια, θα πρέπει να έρθει και η "άνοιξη" στη χώρα και όχι ο "χειμώνας". Είναι η τελευταία ευκαιρία να επιλεγούν οι καλύτεροι, να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρό οικονομικό επιτελείο που θα διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Πρέπει άμεσα να περάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Όσο η χώρα συντηρείται με δανεικά αντί με δικές της μόνο δυνάμεις, τόσο η διαπραγματευτική της δύναμη εξασθενεί. Και αυτήν την περίοδο για να περάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα ο μόνος δρόμος είναι η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Δυστυχώς για όσους κοιτάζουν ένα-ένα τα κονδύλια του προϋπολογισμού, για όσους κοιτάνε τις αναρτήσεις των δαπανών των υπουργείων στο διαδίκτυο βλέπουν πως ο δρόμος της περιστολής της σπατάλης είναι ακόμα μεγάλος και μπορεί να φέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Έπρεπε ήδη να είχαν γίνει οι απαραίτητες περικοπές αντί να μιλάμε ακόμα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Έπρεπε, αλλά τα μικροσυμφέροντα και έλλειψη ικανών στα κρίσιμα υπουργεία δεν μπόρεσε να σταματήσει τη σπατάλη, δεν μπόρεσε να βάλει τέλος στα μέτρα που επεβλήθησαν.

Read More

Όπως το Δουβλίνο

ΠΑΡΟΤΙ η Ιρλανδία έχει ακολουθήσει τη μοίρα της Ελλάδας, έχει να μας προσφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, εξαιρετικά επιτυχημένης αναπτυξιακής πολιτικής.

Read More

Ανάπτυξη με συγκεκριμένες προτάσεις

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το μόνο που δεν θέλει πλέον ο κόσμος να ακούει είναι γενικότητες. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν στο διάστημα αυτό να παρουσιάσουν αναλυτικές προτάσεις που θα έχουν ως στόχο την γρηγορότερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση προκειμένου να ανακουφιστεί ο δοκιμαζόμενος λαός. Δυστυχώς όμως και πάλι ακούμε γενικότητες, οι οποίες βαφτίζονται προτάσεις ανάπτυξης. Είναι όμως βέβαιο και το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εμπειρίες και γνώσεις από τις αγορές, ότι αυτές οι γενικότητες που παρουσίασε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φέρνουν ανάπτυξη. Είπε δηλαδή ο κ.Βενιζέλος και γράφτηκε στον επίσημο λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στο Twitter: «Αξιοποίηση της επιτυχίας του PSI». Είναι αυτή πρόταση; Πως ακριβώς κ.Βενιζέλο θα το κάνετε και τι θα φέρει στον τόπο, όταν ακόμα και σήμερα μιλάνε κάποιοι για χρεοκοπία, δραχμή κτλ; Τι πρωτοβουλίες πήρατε για να σταματήσει η «χρεοκοπολογία». Προτάσεις άκουσα και από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Πάλι όμως ήταν γενικές όπως για παράδειγμα η πρόταση για μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να έρθει ακόμα και αν ο φόρος είναι μηδενικός που δεν μπορεί να είναι. Υπάρχουν άλλες χώρες που προσφέρουν εκτός από χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ασφάλεια και φυσικά δεν έχουν γραφειοκρατία. Προσωπικά έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης που εφαρμόζονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε από ένα πετυχημένο μοντέλο μόνο ένα μέτρο. Πρέπει να το υιοθετήσουμε συνολικά προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστική και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Read More

Στη δημοσιότητα τα ονόματα

Η πληρωμή των CDS κατά την δημοπρασία που θα διενεργηθεί αύριο αποτελεί αρνητική εξέλιξη έστω κι εάν εμείς δεν έχουμε ως χώρα οικονομικές εκταμιεύσεις. Παράλληλα διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι που υποστήριζαν τους προηγούμενους μήνες, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα ώστε οι κερδοσκόποι να καούν. Με την πληρωμή των CDS όσοι πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας κερδίζουν σήμερα δισεκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα Έλληνες αποταμιευτές χάνουν την περιουσία τους γιατί στήριξαν τη χώρα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Όσοι όμως έλεγαν πως δεν θα πληρωθούν τα CDS και δεν θα χάσουν οι ιδιώτες, παραμένουν στη θέση τους. Τώρα λένε πως είναι μικρό το ποσό που θα πληρωθεί και δεν θα πληρωθεί από τη χώρα. Πριν λίγο καιρό δεν έπρεπε να πληρωθούν και τώρα δεν μας αφορά; Η αλήθεια είναι πως το ποσό δεν πληρώνεται από την Ελλάδα και τη χώρα θα έπρεπε πρωτίστως να την ενδιαφέρει η μείωση του χρέους, χωρίς όμως να καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της. Μήνες τώρα κάποιοι καλλιεργούσαν στο λαό την άποψη ότι αν πληρωθούν τα CDS θα καταστραφεί η χώρα. Κακώς έπραξαν, αλλά μάλλον οι γνώσεις τους γύρω από τα θέματα των αγορών δεν ήταν επαρκείς, όπως αποδεικνύεται συνεχώς.

Read More

Να στηριχθούν και οι ιδιώτες

Το κράτος με διαδοχικές αποφάσεις, αποτέλεσμα των απαιτήσεων-διαβουλεύσεων με την τρόικα, δεν βλάπτει τα συμφέροντα των τραπεζών. Όμως βλάπτει τα δίκαια συμφέροντα των φυσικών προσώπων, των ιδιωτών και πολλές φορές μετόχων των τραπεζών. Το κράτος με τις αποφάσεις του καλλιεργεί το αίσθημα της αδικίας στους πολίτες.

Read More

Αποκατάσταση φορολογικών αδικιών

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία αναφορικά με τις ελληνικά ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες με έδρα μια άλλη χώρα, η οποία τους παρέχει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Για την Ελλάδα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς είναι ποσοστό φορολογίας κάτω από 60% του Ελληνικού ποσοστού. Οι κανονισμοί, που αναφέρονται στις «ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες» (CFC) επικεντρώνονται κυρίως στη φορολόγηση του εισοδήματος που κερδίζουν οι μη τοπικές εταιρίες, σαν να είχε διανεμηθεί στους τοπικούς μετόχους. Τέτοιοι νόμοι υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, πλην της χώρας μας.

Read More

Η ναυτιλία και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη

Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν προσφέρουν τίποτα στην Ελληνική οικονομία και δεν πληρώνουν φόρους. Θεωρώ άδικη αυτή την “επίθεση” και πιστεύω πως αν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχαν στηρίξει τη ναυτιλία σήμερα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα. Θεωρώ επίσης πως μπορεί ο εφοπλιστικός κλάδος να βοηθήσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

Read More

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις έχουν βάλει φωτιά σε κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφάλαια τους. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, εξέλιξη που αυξάνει το ρίσκο. Η προστασία του κεφαλαίου θα πρέπει να αποτελεί πρώτη επιλογή. Η απόδοση ωστόσο μπορεί να είναι ικανοποιητική.

Read More